Utrechts Landschap zet 19 molens tijdelijk stil

30-11-2021

Utrechts Landschap heeft de wieken van 19 van haar 23 molens tijdelijk stilgezet. Uit onderzoek is gebleken dat de lasnaden van de roeden niet voldoen aan de huidige normen. Hoe lang de stilstand gaat duren is nog niet bekend. Per molen moet een plan worden gemaakt om het probleem op te lossen. Er is in het molenveld discussie over de vraag of deze maatregel wel proportioneel en noodzakelijk is.

Tijdens het draaien en malen komen er grote krachten te staan op het wiekenkruis. Het is daarom van belang dat de constructie van de wieken veilig is. In de afgelopen jaren zijn bij een aantal molens de roeden gebroken. De Hollandsche Molen is in reactie daarop enige tijd geleden een onderzoek gestart naar de oorzaak van deze breuken en wat daaraan zou moeten worden gedaan. De resultaten van dit onderzoek worden komend voorjaar verwacht.

Onderzoek Utrechts Landschap heeft vooruitlopend op de resultaten van het onderzoek van De Hollandsche Molen opdracht gegeven de roeden van haar molens te onderzoeken. Dit onderzoek heeft zich gericht op de dikte van de lasnaden van de de roeden. Uit de eerste resultaten is gebleken dat bij vrijwel alle molens de lasnaden niet voldoen aan de dikte die Utrechts Landschap en haar adviseur verantwoord vinden. Deze molens zijn direct stilgezet. Het gaat om de Loenderveense Molen bij Loenen aan de Vecht, Molen De Hoop te Loenen aan de Vecht, de Spengense Molen bij Kockengen, de Westbroekse Molen bij Oud Zuilen, de Kortrijkse Molen te Breukelen, de Oostzijdse Molen bij Abcoude, de Veenmolen te Wilnis, De Valk in Montfoort, De Nieuwe Molen in Veenendaal en de Binnenmolen te Rhenen. 

Preventief Voor enkele andere molens loopt het onderzoek nog. Deze molens zijn preventief stilgezet. Het zijn de Broekzijdse Molen bij Abcoude, de Garstenmolen bij Nigtevecht, Maallust in Amerongen, Oog in ’t Zeil te Cothen, Poldermolen Oudegein in Nieuwegein, Geesina in Groenekan en ’t Wissel te Elst. Naar verwachting zijn de resultaten van het onderzoek aan alle molens van Utrechts Landschap nog dit jaar bekend.

Van Molen ’t Hoog- en Groenland te Baambrugge en de Oukoper Molen bij Loenersloot zijn de roeden niet onderzocht. De roedes van deze molens stonden al op de planning om vervangen te worden. Gezien de ontwikkelingen bij de andere molens, heeft Utrechts Landschap ook deze molens direct uit voorzorg, en met uitzicht op restauratie binnen afzienbare tijd, stilgezet.

Nog wel draaien Molens die nog wel kunnen draaien zijn de Middelste Molen bij Cabauw, de Molen Buitenweg te Oud-Zuilen en de Kockengense Molen. De eerste twee molens zijn onlangs gerestaureerd en de laatste heeft geklonken roedes, waardoor het probleem niet speelt. De roeden van de Westveense Molen waren acceptabel genoeg dat hij voorlopig onder voorwaarden mag draaien.

Veiligheid Utrechts Landschap betreurt het voor het publiek, de molenaars en andere molenvrijwilligers dat de molens voor onbepaalde tijd stil moeten staan. Het wil echter geen enkel risico lopen op het gebied van veiligheid. De komende periode gaat de stichting samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Vereniging De Hollandsche Molen en de provincie Utrecht de mogelijkheden voor herstel onderzoeken.

bron: Utrechts Landschap, De Hollandse Molen   -   foto's: Johan Janssen