Zoeker201Zoeker 201
Zoeker 201, een ingekleurde ansichtkaart met een paltrok, blijkt ook als puzzelstukje in het blad Molinologie gestaan te hebben, en wel in nummer 22 van 2004. De molen werd toen herkend door Frans Rutten als De Smid te Zaandam. In het gemeentearchief van Zaanstad en in de collectie van De Zaansche Molen bevindt zich dezelfde kaart. De Smid werd in 1917 afgebroken en was één van de laatst verdwenen paltrokmolens.

thumb Zoeker202Zoeker 202
Zoeker 202 is door Leo van der Drift uit Den Haag en Ton Meesters uit Breda thuisgebracht als de verdwenen molen van Ahrenshoop, een badplaats aan de Oostzee in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Meesters merkt nog op, dat de molen na verschillende stadia van verval uiteindelijk is afgebroken.

Meer informatie en afbeeldingen zijn hier te vinden.

Daarmee is het verhaal nog niet ten einde, want in 2014/2015 verrees precies op de plek van de verdwenen molen (de fundering werd teruggevonden) aan de Feldweg een nieuwe molen. Deze werd niet volgens de regels der kunst gebouwd, maar is eerder een tuinmolen op ware grootte: er is geen binnenwerk en de molen kan niet draaien of gekruid worden. De romp biedt onderdak aan een café, een atelier en een vakantiewoning.

Zoeker 203
De nieuwe onbekende doet Limburgs aan, maar zou ook over de grens gezocht kunnen worden.

Zoeker203

Vul hier de oplossing in:

    Naam (*)

    Woonplaats

    Email adres (*)

    Oplossing (*)

    Heeft u nog onbekende molens voor deze rubriek, mail ze naar redactie@molenwereld.com.