Vrijwilligers vinden oude molensteen Vinkelse molen terug in Oss

Dolblij zijn de vrijwilligers achter de herbouw van de Vinkelse molen de Zwaan. Zij hebben de originele molensteen van de molen teruggevonden. Die ligt namelijk al sinds jaar en dag in een Osse achtertuin, die van de dochter van de molenaar om precies te zijn, Trees van Bon-Van Schayk (85).

Woensdagmiddag zijn Ebert van Wanrooij en Ton van Herpen van de Stichting Vinkelse Molen de Zwaan de steen komen bezichtigen, zaterdag mogen ze hem meenemen. Dat is nog een flinke klus, want de steen is loodzwaar. Maar een kraantje doet wonderen.

Trees van Bon-Van Schaijk heeft de molensteen een halve eeuw geleden van haar vader en molenaar Willem van Schayk gekregen, als trouwcadeau. De markante korenmolen uit Vinkel is in 1964 gesloopt en verscheept naar de Verenigde Staten, de molensteen bleef echter al die jaren in Nederland, als aandenken..

Herbouwd
Op dit moment wordt de molen herbouwd, in de vorm van een replica. ,,We zijn zover dat we de molensteen nu kunnen gebruiken. We zijn bijna klaar met fase 2, en we leggen de laatste hand aan het houten achtkant. We hebben in totaal vijf bouwfases en verwachten dat de molen eind 2020, begin 2021 gereed zal zijn”, vertellen Van Wanrooij en Van Herpen. Trees’ oudste zus Nellie (91) legde in juni 2016 de eerste steen van de molen.

Deze molen uit 1761 werd verkocht in 1964 voor het kleine bedrag van $2800, of in het geld van 1964 ongeveer 10.000 gulden. Ook wordt deze molen dagelijks gebruikt bij molenaar Alisa Crawford. De molen gebruikt de originele molenstenen aangedreven door windkracht om granen van lokale boeren in Michigan te malen. Het volkorenmeel wordt verkocht in de winkel van Windmill Island Gardens en wordt gebruikt door vele lokale restaurants en winkels. De waarde van deze molen, wordt op het ogenblik geschat rond de $10 miljoen.

Foto: Molen De Zwaan, Holland, Michigan USA.