Stadsmolenaar Philip Pijnnaken ontvangt Gouden Speld

Op zaterdagmorgen 14 mei heeft wethouder en locoburgemeester Paul Laudy de Gouden Speld van de stad Leiden uitgereikt aan Philip Pijnnaken. De heer Pijnnaken kreeg de Gouden Speld ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als stadsmolenaar van Leiden.

Als jongetje van 14 jaar stond Philip Pijnnaken in 1987 al toe te kijken hoe de bouw van Molen de Put vorderde en hoe de molenonderdelen in elkaar gezet werden. Het molenaarsvak zat bij hem in het bloed. Hij was tenslotte geboren in Molen de Valk. Toen Molen de Put haar deuren opende werd Philip Pijnnaken aangesteld als knecht. Op 14 mei 1991 slaagde hij voor zijn landelijk examen Vrijwillig Molenaar. Hij was op dat moment met zijn 18 jaar de jongste molenaar van Nederland. Niet lang daarna werd hij hoofdmolenaar van De Put. De heer Pijnnaken leidde vele leerlingen op en een groot aantal geslaagden is nu werkzaam op een eigen molen.

Philip Pijnnaken is niet alleen op molen De Put actief, maar draait op vele andere molens in Leiden. Op Molen De Valk springt hij als molenaar bij sinds juni 1993.
Daarnaast is de heer Pijnnaken de aanjager van het weer in ere herstellen en het in gebruik nemen van verschillende molens. In 2011 werd de heer Pijnnaken gevraagd molenaar te worden op de in onbruik geraakte Molen de Herder. Sinds die tijd is het zagen hervat en wordt er samengewerkt met de gemeente, een meubelmaker en de vorige molenaar. De Kikkermolen aan de Oegstgeesterweg beheert hij sinds 2002. Het beheer van de Stadsmolen aan de ‘Stinksloot’ nam Philip Pijnnaken over in 2003. Op zijn aandringen heeft deze molen sinds 2013 weer fokwieken waardoor de molen vaker kan draaien en ook daadwerkelijk water kan verzetten. Zo nodig kan de molen bijspringen in het bemalen van de polder. De Maredijkmolen kwam er in mei 2005 bij, nadat de molen lange tijd stil had gestaan na het vertrek van de vorige molenaar.

Sinds zijn vijftiende is de heer Pijnnaken ook de Molenbiotoopwachter van Leiden. Op zijn aandringen zijn er de afgelopen paar jaar grote stappen gezet in de verbeteringen van de molenbiotopen en is de samenwerking met de gemeente sterk verbeterd.

Het college van burgemeester en wethouders is enorm dankbaar voor de rol die de Philip Pijnnaken heeft gespeeld en nog steeds speelt met betrekking tot het behoud van cultureel erfgoed van Leiden. Ook roemt het college het langdurige karakter van al zijn vrijwilligers activiteiten en het belang en de uitstraling daarvan voor de stad Leiden. Het college onderschrijft het grote belang van onze molens voor bijvoorbeeld het toerisme in de stad. Leiden is trots op onze molens en zonder vrijwilligers zoals Philip Pijnnaken, zijn er geen werkende molens. Philip Pijnnaken is een ambassadeur van de stad Leiden. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders van Leiden besloten om de Gouden Speld van de stad aan de heer Pijnnaken toe te kennen.