Renovatie Bunschots’s Molen bevordert waterkwaliteit

De renovatie van Berenschot’s Watermolen in Winterswijk bevordert de waterkwaliteit in de omgeving. De stuw is geautomatiseerd waardoor Waterschap Rijn en IJssel het gebied nu van afstand kan monitoren.

“Het is zo dat de vissen nu stroomopwaarts kunnen trekken”, aldus heemraad Antoinet van Helvoirt. “Daarmee krijgen de vissen meer kansen maar ook de flora en fauna. En uiteindelijk hebben we dan ook een betere waterkwaliteit en dat is waar we als waterschap voor staan.” Met het automatiseren van de stuw zijn de stuwrechten overgeheveld van de eigenaren familie Buunk naar het waterschap. “Zij hadden als particulier het recht om het waterbeheer hier te sturen. Eigenlijk is dat niet meer van deze tijd, ondanks dat ze het heel goed hebben gedaan. Dat kon efficiënter en dan werken we daar graag aan mee.”

Winterswijk is blij met de renovatie door het verbeterde aanzicht van het gebied. “Het mooiste is natuurlijk ook cultuurhistorisch gezien dat het rad weer draait. Dit is nog een werkende molen dus ik ben heel erg blij dat hij het weer doet”, aldus wethouder Gert-Jan te Gronde. “Wat ik heb begrepen is dat iedereen heel erg tevreden is met het resultaat. Dat we eigenlijk met behoud van hoe het er uitzag vroeger, weer een moderne stuw hebben en een rad dat weer jaren mee kan.”