Onderzoek naar brand in molen Oud-Zuilen op dood spoor

De dader van de verwoestende brandstichting in een molen in Oud-Zuilen wordt waarschijnlijk nooit gepakt. De politie heeft het onderzoek voorlopig gestaakt.

,,We hebben alles gedaan wat we konden,” verklaart woordvoerder Ellen de Heer. ,,Er is forensisch onderzoek gedaan, onderzoek in de buurt en een oproep naar getuigen. Dat heeft helaas onvoldoende opgeleverd om verder te gaan.”

Anderhalve maand geleden woedde een hevige brand in de molen van de Polder Buitenweg, vlak buiten Oud Zuilen. De schade was groot. De zwartgeblakerde wieken werden later weggehaald voor onderzoek. De molen vormde, samen met de naastliggende molen van de Polder Westbroek, een uniek ‘plaatje’ voor Nederland.

Uit het technisch onderzoek van de politie blijkt dat er zeer waarschijnlijk brand is gesticht. Bij het Utrechts Landschap, de vrijwillige molenaars en de inwoners van Oud-Zuilen was de ontzetting hierover groot.

Restauratie
Het Utrechts Landschap, dat de molen beheert, laat op dit moment de technische staat van de onderdelen nauwkeurig onderzoeken. ,,Een aantal onderdelen is nog bruikbaar voor restauratie,” vertelt woordvoerder Florian Hupkes.

Uit het onderzoek moet blijken wat de overgebleven monumentale waarde is. Dat is belangrijk voor het verkrijgen van subsidie. ,,De intentie is om te gaan herbouwen,” zegt Hupkes voorzichtig. Vermoedelijk voor de zomer wordt hierover de knoop doorgehakt. Herbouwen met nieuwe onderdelen ligt niet voor de hand.

Crowdfunding
De crowdfundingsactie: ‘Geef de molen van Oud Zuilen haar wieken terug’ is afgelopen. Het afbranden van de molen had een enorme impact op de samenleving. De molens en de molenaars zijn van onschatbare waarde voor heel veel (oud-)dorpsbewoners, recreanten, molenvrienden en bruidsparen die in Oud Zuilen trouwden. Dat bleek ook uit de financiële ondersteuning van het burgerinitiatief. In totaal werd €26.170,00 gedoneerd. Het bestuur van Utrechts Landschap zal voor de zomervakantie een besluit nemen over het al dan niet herbouwen van de molen.

Het Utrechts Landschap is heel blij met het geld, zegt de woordvoerder. Er wordt nog nagedacht over het bedanken van de donateurs. Als er nieuwe informatie komt over de brandstichting, pakt de politie het onderzoek weer op, zegt de woordvoerder.