Nieuwe wieken voor molen De Engel

Molen de Engel in Varsseveld krijgt nieuwe wieken en gaat weer draaien. Als alles meezit, is de molen aan het eind van het jaar weer in bedrijf. Vorig jaar april was de molen stilgelegd. Dat had te maken met een constructie van de roeden, nl de gedeelde roede, die in 2010 geplaatst zijn.

Er is intensief overleg geweest tussen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Vereniging De Hollandsche Molen en molenmaker Vaags uit Aalten. Konink: “Er lag een aantal opties om het probleem op te lossen. Maar wat je ook kiest, reparatie of nieuw, het kost veel geld. Er is gekozen voor nieuw. Wat het precies kost, weet ik niet, de offertes liggen bij de gemeente, maar ik schat tussen de 40.000 en 50.000 euro. De rijksdienst betaalt.”

De oude roeden zitten nu nog aan de molen, maar worden vervangen. “De nieuwe roeden zijn klaar”, zegt Konink. “Het wachten is nu op de molenmaker. Die controleert het houtwerk en voert schilderwerkzaamheden uit. Het zou dit jaar klaar moeten zijn, dat is een eis van de rijksdienst.” De vrijwilligers zien er naar uit. “Als we weer kunnen draaien, hangen we vlaggetjes op in de wieken.”

Molen de Engel stamt uit 1850 en is in 1975 volledig gerestaureerd. De gemeente is eigenaar. Konink is een van de vier vrijwillige molenaars van De Engel. “Twee kunnen de molen laten draaien, die hebben een molenaarsdiploma. De twee anderen lopen al veertig jaar mee. We hebben twee molenaars in opleiding. Voor onze leerlingen is het ook beter dat de molen weer draait, ze kunnen hier nu geen praktijk doen.”

Foto: De Engel