Nieuwe roeden voor Burumer molen Windlust

De Burumer molen Windlust heeft zijn nieuwe roeden. Bijna een jaar geleden waarschuwde de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) dat er mogelijk gebreken waren bij molens met deelbare roeden.

Van de 1200 molens die Nederland rijk is, betrof het 47 molens met een zogeheten deelbare roede waar problemen mee zouden kunnen komen. Uit voorzorg werden deze molens stil gezet, in afwachting van verder onderzoek door de RCE. Eén van die 47 molens was Windlust, Burum.

Een drama voor de oorspronkelijk uit 1787 daterende Windlust. En voor de vrijwillig molenaars, want na de brand in april 2012 konden de molenaars de geliefde dorpsmolen pas na de heropening in september 2014 weer laten draaien.

Na uitvoerig onderzoek kwam de RCE tot twee opties: vervangen van de deelbare roeden door roeden uit één stuk, of een verstevigingsconstructie aanbrengen. In overleg met de molenaars heeft Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland, eigenaar van molen Windlust, besloten over te gaan tot vervanging.

Om half 8 ’s ochtends kwam de kraan en begint het opstellen naast de molen. Tussen 8 en 8.30 uur arriveerde de vrachtwagen met de roeden. Vanwege de smalle toegang tot het molenterrein moesten de roeden op de Heerestraat worden gelost en naar de molen werden gebracht.

De Molenmakers uit Tzummarum hebben met uiterste precisie de roeden door de askop gestoken. In de komende tijd volgt dan nog het afwerken, en het weer aanbrengen van de wieken.

Foto: De Windlust