Nieuwe molenaar op molen Maallust in Amerongen

De vlag kan uit op molen Maallust. De in 2010 geheel gerestaureerde Amerongse molen heeft een nieuwe molenaar. Overberger Gerrit ten Brinke neemt voortaan een dag per week de touwen in handen op Maallust.

Ten Brinke haalde onlangs zijn landelijk erkende molenaarsdiploma. ,,Een heel pittige studie, waarvoor ik aardig wat leerstof heb moeten doorspitten, maar om nu echt molenaar te zijn is hartstikke leuk.”

Het werken op de molen is heel anders dan Ten Brinke gewend was. ,,Ik ben 35 jaar politieagent geweest en onlangs met prepensioen gegaan. Hier werk ik vooral met mijn handen, bovendien is het molenaarsvak ook een technisch beroep,” aldus Ten Brinke, die elk balkje in de molen inmiddels bij naam kent en ook klein onderhoud aan de molen verricht. ,,Je moet dus zeker geen twee linkerhanden hebben als je dit vak wilt uitoefenen, maar gelukkig is er ook een echte molenmaker,” zegt hij.

Tweede molenaar
Ten Brinke is tweede molenaar op Maallust, samen met Arie Kooyman. Ameronger Ben Brinkman werkt als eerste molenaar. ,,Zo heet dat nu eenmaal, maar eerste molenaar is heus niet meer dan tweede molenaar. Het enige verschil is dat ik de contactpersoon ben. Ik zeg dus niet Gerrit je moet dit of dat doen,” aldus Brinkman.

De nieuwe molenaar is elke zaterdag op de molen te vinden. Hij geeft dan ook rondleidingen.