Molenaarskamer in nood: faillissement

De molenaarskamer in molen de Windhond op de Soester Eng is failliet verklaard. De molen zelf kan wel blijven draaien, al betekent het wel minder inkomsten voor de stichting, aldus voorzitter Jan Porte.

De ruimte onder de molen wordt al vanaf 2008 beheerd door Soester bouwer Ad van de Grift, die daarmee letterlijk en figuurlijk een basis legde voor de bouw van de stellingmolen. Door voor eigen rekening te bouwen kon de realisatie van de Windhond gegarandeerd worden. Gevolg was dat er een BV was voor de evenementenlocatie en een stichting voor de molen.

Die BV is vorige week failliet verklaard. In Soest gaat sindsdien het gerucht dat het niet goed gaat met de molen, maar dat is volgens bestuursvoorzitter Jan Porte niet aan de orde. ,,Het is nu wel een dooie boel en dat we betreuren we, maar we hebben gelukkig de Club van 100 en onze donateurs, die samen met de verkoop van meel zorgen voor een financiële basis. Maar het klopt dat we nu wel inkomsten missen.” Het gaat op jaarbasis volgens hem om enkele duizenden euro’s die de BV aan de stichting betaalde.

Porte zegt zich met het bestuur nu te gaan inspannen voor het voortbestaan van de molenaarskamer. Er is een curator bezig met de afwikkeling van het faillissement, de kamer zal mogelijk te koop komen. Liefst zou Porte zien dat dan iemand met hart voor de molen komt, en dat er goed overleg mogelijk is. ,,Wij kunnen als stichting zoiets niet op ons nemen”, legt hij uit, ,,maar we willen wel graag ons zo goed als kan inzetten voor het voortbestaan. Het gaat om een prachtige attractie die al vanaf het begin dankzij sponsors, donaties en vrijwilligers goed draaide.

Ad van de Grift was niet voor uitleg bereikbaar, evenals de curator. Volgens ingewijden komt het faillissement mede door verminderde aandacht voor deze locatie. Voor feesten en bijeenkomsten heeft Soest meer mogelijkheden gekregen.