Molen De Vriendschap uit het “mandje”?

De Rotaryclub Veenendaal Regio maakt een goede kans om molen De Vriendschap in Veenendaal over te nemen. De club heeft extra tijd gekregen voor de invulling. De verkoop van de molen aan een projectontwikkelaar leidde vorig jaar nog tot ophef in de politiek.

Molen De Vriendschap in Veenendaal is vorig jaar  – samen met andere gebouwen – verkocht aan De Bunte Vastgoed uit Ede. Die kocht het uit 1872 stammende rijksmonument, dat in één verkoopmandje zat met enkele school- en kantoorgebouwen waar de gemeente van af wil. De moeilijk te verkopen molen stond al enkele jaren op de verkooplijst en werd daarom in één deal met andere gebouwen te koop aangeboden

Voorwaarden
In mei 2017 stelde de gemeenteraad echter een aantal voorwaarden aan de verkoop van de molen. De vrees was dat het rijksmonument zijn huidige functie niet zou kunnen behouden; zo zijn er geregeld vrijwillige molenaars actief die de wieken laten draaien. Sindsdien is er overleg geweest tussen de vrijwillige molenaars, de stichting die de molen beheert en de vertegenwoordigers van de Rotaryclub Veenendaal Regio. Die ziet namelijk wel brood in de molen.

De Rotary en het molenbestuur willen daar projecten in het kader van sociaal ondernemen onderbrengen. De koper weet daarvan en is bereid om tot 1 juni 2018 de twee partijen de tijd te geven, aldus wethouder Marco Verloop. „Er moet op een gegeven moment wel een beslissing worden genomen”, aldus de wethouder. „Maar de partijen denken er rond april uit te zijn.”

Verkoopmandje
Als de zaak rondkomt, wordt de molen dus uit het genoemde ‘verkoopmandje’ gehaald en gaat het niet naar De Bunte. Daar komt uiteraard wel geld bij kijken: zo’n 300.000 euro. De gemeente is samen met de partijen aan het kijken of dat haalbaar is. B en W hebben enkele voorstellen aan de Rotary en de molenclub gestuurd die op instemming konden rekenen. Zo is er een idee dat de gemeente de grond onder de molen behoudt en dat daarmee voor 200.000 euro de molen ter beschikking wordt gesteld aan de Rotary en de molenclub.

Maar wat als de zaak niet rondkomt? „Dan blijft de verkoop van de andere gebouwen aan de projectontwikkelaar gewoon staan, maar dan gaat de verkoop van de molen niet door. Dan komt die weer in bezit van de gemeente”, aldus de wethouder.

Foto: De Vriendschap