Molen in Lieshout de eerste in een lange rij Van Gogh-monumenten.

Molen de Vogelenzang in Lieshout is twee keer door Vincent van Gogh op papier gezet. Maandag ondertekenden de gemeente Laarbeek en Stichting Van Gogh Brabant een erfgoedgedragscode om het monument voor de toekomst te behouden.

,,Vincent van Gogh wandelde graag in de omgeving van Nuenen om op zoek te gaan naar onderwerpen die hij kon schilderen”, vertelt Frank van den Eijnden van Stichting Van Gogh Brabant. ,,Hij legde landschappen vast. Maar ook het werken in het landschap. Molens komen veel voor in zijn werk, denk aan de Nuenense Watermolen. De Vogelenzang was waarschijnlijk de eerste molen die hij tegenkwam op weg van Nuenen naar Lieshout.”.

Sinds vorig jaar is er een lijst met 39 Brabantse Van Gogh-monumenten. Het zijn plekjes in Brabant die samen het verhaal van Van Gogh vertellen.

De provincie, de gemeenten én Van Gogh Brabant hebben al afgesproken dat deze monumenten extra aandacht verdienen. Voor elk monument wordt de komende tijd een erfgoedcode ondertekend. De code voor molen De Vogelenzang in Lieshout die is getekend, is de eerste uit de reeks.

Volgens Frank van den Eijnden van Van Gogh-Brabant komt de code er op neer dat de eigenaar van het monument, de gemeente , de provincie én Van Gogh-Brabant hun ‘uiterste best’ doen om de monumenten én de omgeving ‘te behouden én te beschermen’.

,,Wij zijn ontzettend trots dat we een Van Gogh Monument in onze gemeente hebben”, zegt wethouder Monika Slaets van de gemeente Laarbeek, eigenaar van de Vogelenzang. ,,Wij gaan ons als gemeente dan ook inzetten voor behoud van dit monument.”

Om die belofte ook op papier vast te leggen ondertekenden Slaets en Van den Eijnden de erfgoedgedragscode. De gemeente Laarbeek is daarmee de eerste van tien Brabantse gemeenten die zich uitspreken de culturele erfenis van Vincent van Gogh te bewaken, bewaren en actief uit te dragen.

Na de ondertekening plaatsten Slaets en Van den Eijnden bovendien een monumentschildje aan de muur van de molen, waarmee de Vogelenzang ook officieel herkenbaar is als Van Gogh-monument. Slaets: ,,Monumenten en beeldbepalende panden geven een extra dimensie aan onze gemeente. Mensen die Brabant bezoeken voor Vincent van Gogh komen de Vogelenzang nu automatisch tegen. We zullen de molen daarom ook van bezoekersinformatie voorzien, bijvoorbeeld door het plaatsen van een bord.”

Pieter Sanders, vrijwillige molenaar en zoon van Joep Sanders die de Vogelenzang in 1949 aankocht, toonde zich alvast bijzonder verheugd: ,,Ik was al eens getipt dat deze molen door Vincent van Gogh zou zijn getekend. Dat is nu officieel bevestigd. Het is de oudste stenen beltmolen van Brabant. Onder molenkenners was deze molen daarom al bekend. Dat de molen nu ook Van Gogh-liefhebbers zal trekken is natuurlijk heel erg mooi.”

Foto: Het schilderij van van Vincent Gogh