Molen de Windlust maakt de tweemiljoenste omwenteling.

Een gejuich brak op zaterdagmorgen 17 november uit bij korenmolen Windlust. Dertien jaar na de restauratie van de Nieuwerkerkse molen kon de tweemiljoenste omwenteling van de wieken worden genoteerd.

Sinds de restauratie in 2005 worden de wentelingen geteld. Zes jaar geleden was de miljoenste wenteling. Gezien de intensiteit waarmee de molen wordt gebruikt is de verwachting dat over drie en half jaar de 3 miljoenste wenteling kan worden gevierd.

De molen had al een goede samenwerking met dagbestedingscentum Korenaer van ASVZ. Het tarwe, dat in de molen wordt gemalen tot meel, wordt door de cliënten van de dagbesteding gebruikt voor het bakken van brood en koekjes. Sinds september is daar een tweede samenwerking bij gekomen. Stichting Natuurpolders laat al het tarwe dat wordt geproduceerd op eigen terrein in de Nieuwerkerkse molen malen. “We verbouwen als stichting een stuk land in de Zevenhuizense Hennipgaarde met als doel om daar baktarwe van te maken”, vertelde voorzitter Martin van der Linden. “Wij zaaien en oogsten en de molenaars van Windlust zorgen ervoor dat dat bakmeel wordt.” Op het moment van de tweemiljoenste omwenteling zaterdag verwerkte de molen Zevenhuizens tarwe tot meel. Wethouder Jan Verbeek kreeg daarom een zak overhandigd.

Natuurpolders verkoopt het meel aan lokale bakkerijen. Eén daarvan is ASVZ. Van der Linden benadrukt dat het bakkerijen zijn die op ambachtelijke wijze brood en andere producten maken. “Eshuis uit Moerkapelle is de enige bakker uit Zuidplas, daarnaast leveren we aan twee bakkers uit Rotterdam.” Het doel is om de 6400 kilogram aan tarwe nog voor augustus 2019 aan bakkerijen te slijten. “Als we het met onze huidige vier bakkerijen niet redden, moeten we op zoek naar meer bakkerijen.”

Foto: De Windlust (foto: Donald Vandenbulcke)