Molen De Fortuin in Hattem kan over enkele maanden met nieuwe wieken weer draaien.

Sinds augustus 2017staat de molen De Fortuin in Hattum stil. Doordat er middels onderzoek werd geconstateerd dat op bepaalde plekken nog maar 6 mm staal zat, waar de dikte 12 mm moet zijn, maar nu is er eindelijk zicht op herstel van Molen De Fortuin in Hattem. Er is goede hoop dat de wieken ergens rond de jaarwisseling worden vervangen.

In dezelfde periode werd een ander euvel ontdekt dat bij zeker veertig molens in den lande speelt. Die molens werden door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed allemaal stilgezet. En omdat er maar een klein handjevol molenmakers is in Nederland, was geduld nodig. ,,We hebben gekozen voor molenbouwer Vaags uit Aalten, die staat het best aangeschreven. Maar we moesten wel achteraan sluiten.’’

De Fortuin krijgt bovendien zogenaamde ‘Van Busselneuzen’. Onderhoudstechnisch is het ook wat makkelijker’’, aldus voortitter Matthieu Stroobach.

De Fortuin is eigendom van de gemeente Hattem. Die gaat uiteindelijk dan ook over de planning. Stroobach hoopt dat ergens tussen medio december en medio januari de wieken kunnen worden vervangen. Dat heeft nog wel wat voeten in aarde, omdat er een flinke kraan voor nodig is. ,,Eerst moet het hekwerk eraf en dan trekt een kraan de roeden uit de askop.’’

Omdat de molen met de nieuwe Van Busselneuzen anders reageert dan voorheen, moeten de vrijwillige molenaars eerst een aantal weken oefenen. Daarna zal de molen weer volop gaan draaien. Stroobach spreekt alvast de verwachting uit dat de molenaars deze ‘heropening’ niet ongemerkt voorbij zullen laten gaan.

Foto: De Fortuin