Molen Borkel en Schaft draait weer

Na een grondige renovatie van de molen in Borkel en Schaft sinds mei vorig jaar, draait deze sinds een paar weken weer. Mét nieuwe wieken. Voor de molenaars is het dus eindelijk weer tijd om aan de slag te gaan.

Dat de passie van het molenaarsvak in hun bloed zit, blijkt wel uit de enthousiaste rondleiding die gegeven wordt door de molenaars Henk Verbunt en Henk Sesink en leerling-molenaar Jan Schuddemat. ‘De vang lichten’, ‘draaien voor de prins’ en ‘met blote benen draaien’, zomaar wat termen die de revue passeren. Sesink staat geconcentreerd te tellen hoeveel enden de molen draait.

Waar menig passant even zou moeten slikken bij het zien van het snelle draaien van de wieken, maakt Sesink zich geen zorgen. ,,Hij zit nu op zo’n 74, dat is prima, dat moeten de wieken makkelijk aankunnen. Deze zijn er ook voor gemaakt om snel te kunnen draaien”, zegt hij met een lach.

De molenaars zijn toevallig in het molenaarsvak gerold. ,,Ze raadden me na mijn pensioen aan om te gaan bridgen. Ik heb het een paar keer geprobeerd, maar ik vond er geen bal aan”, aldus Verbunt. Via een kennis kwam hij in contact met het molenaarsvak en besloot om de opleiding te gaan volgen. ,,Dit is niet zomaar een cursusje, maar een serieuze aangelegenheid”, vertelt Schuddemat die momenteel de opleiding volgt. ,,Je bent er minstens anderhalf jaar mee bezig, als je snel bent.”

Rondleidingen
Hoewel de molen in Borkel en Schaft nog steeds gebruikt wordt om te malen, besteden de molenaars ook veel tijd aan rondleidingen en onderhoud. ,,In 2016 hadden we maar liefst 2.000 bezoekers met 29 verschillende nationaliteiten”, vertelt Verbunt terwijl hij het gastenboek toont.

De renovatie van de molen is nog niet geheel afgerond. ,,Er moet onder andere nog een hekwerk geplaatst worden en ook verlichting gaat er nog voor zorgen dat de molen mooi uitgelicht wordt vanaf beneden”, vertelt Sesink.

Sinds een paar weken draait de molen weer en is hij weer open voor bezoekers op woensdag en zaterdag. Ook de molenaars zijn op deze dagen weer druk in de weer. ,,Last van ontwenningsverschijnselen heb ik overigens niet gehad het afgelopen half jaar, ik ben gewoon bij een andere molen in de buurt aan de slag gegaan”, zegt Verbunt lachend.

Foto: Molen Borkel en Schaft