De Hoop is niet langer ‘dakloos’

Jan Booden, voorzitter van de Stichting Molens Binnenmaas, staat al lang en breed paraat op de Gatsedijk in Maasdam. Hij wil niets missen van het optuigen van Korenmolen De Hoop, die sinds november vorig jaar ‘dakloos’ aan de dijk staat. ,,Vandaag wordt de molen weer een plaatje.”

Maasdam De Hoop 27-4-2012 12Nadat rond 08.30 uur de kap van de molen op de dieplader werd getakeld, ging het hard. Binnen een kwartier hing de kap boven De Hoop en weer 15 minuten later stond hij muurvast op zijn plek. ,,Eerst een boterham, dan de wieken”, riepen de restaurateurs, die voor het middaguur ook de roedes, waar de wieken aan hangen, hadden gestoken. ,,Het is maar goed ook dat ze opschieten, want die enorme kraan staat hier ook niet gratis”, grapt Booden, die net als nieuwsgierige Maasdammers met zijn telefoon tientallen foto’s en video’s van het spektakel op de smalle dijk maakte.

De korenmolen De Hoop, die uit 1822 dateert, was dringend aan restauratie toe. In 2012 werd een plan opgesteld dat voorzag in een totale restauratie van de molen. Dit restauratieplan kreeg de goedkeuring van de bevoegde instanties en medio 2013 werd een aanvraag ingediend voor de benodigde vergunningen die vervolgens verleend zijn. Toen in het voorjaar van 2015 de financiering van deze restauratie rond was, kon opdracht worden gegeven om de molen te gaan restaureren, waarmee in augustus 2015 begonnen werd.

Waterpas
Een klein halfjaar is er gewerkt aan de renovatie van dMaasdam De Hoop 6-5-2016 3e molen, die sinds de bouw is scheef is gegroeid. Booden: ,,Als je het niet weet, dan zie je het niet. Maar het onderste gedeelte staat nog altijd in een bepaalde hoek.” Die scheefgroei is vanaf de rieten bedekking rechtgetrokken. ,,Ze hebben echt wel een centimeter of 10 moeten goedmaken, hoor. Want anders kan die molen niet malen. Nu staat hij weer mooi waterpas.”

De restauratie van De Hoop is de eerste sinds de Oostmolen in Mijnsheerenland een make-over kreeg. Stichting Molens Binnenmaas hoopt eind dit jaar ook Korenmolen De Goede Hoop in Mijnsheerenland een grote beurt te geven. Op 3 juni is De Hoop in Maasdam officieel in gebruik genomen. ,,Daar zijn allemaal hoge piefen voor uitgenodigd”, weet Booden. ,,Daarna kan de molen weer doen waar hij voor gemaakt is.”