Historische molens in Markelo en Diepenheim staan nu zelf voor onderhoud

De beheersstichtingen van de Molen van Buursink in Markelo en van watermolen Den Haller in Diepenheim worden zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van deze rijksmonumenten. Dit hebben burgemeester en wethouders tot tevredenheid van beide stichtingen besloten.

Het college van Hof van Twente vindt dat de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de molens moet worden neergelegd waar die hoort: bij de eigenaren. De historische monumenten zijn in eigendom bij De Stichting De Vrienden van de Molen van Buursink en Stichting Den Haller.

Geld overgemaakt
Het door de gemeente gereserveerde geld voor onderhoudswerkzaamheden zal aan de beheersstichtingen worden overgemaakt. De Stichting De Vrienden van de Molen van Buursink kan bijna 21.500 euro tegemoet zien en Stichting Den Haller ruim 75.000 euro.  Het college gaat er van uit dat beide organisaties als een ‘goed huisvader zorg zal dragen voor het in stand houden, onderhouden en adequaat verzekeren’ van de molens.

Logisch
Woordvoerders van beide stichtingen reageren posititief op het besluit van B en W. Penningmeester Henk Meutstege van Den Haller: “Het is logisch dat je als eigenaar ook verantwoordelijk bent voor het onderhoud. Wij willen de watermolen graag behouden.” En voorzitter Henk ter Welle van De Stichting Vrienden van de Molen van Buursink zegt: “In de praktijk was het onderhoud als bij ons in beheer. Dat het nu formeel wordt geregeld is een goede zaak.”

Voldoende
Ze denken ook voldoende geld te hebben om onderhoudswerk te kunnen uitvoeren. “Het onderhoud van een watermolen is een duur ding, maar we denken er rond mee te kunnen komen. Het waterrad moet te zijner tijd worden vervangen. Dat kost tussen de 25.000 en 30.000 euro'” zegt Meutstege. Ter Welle: “Voor normaal onderhoud is het budget toereikend. Klussen als schilderwerk worden door de vrijwilligers gedaan. Maar praat je over groot en specialistisch werk, zoals het vervangen van de kap, dan moet je op zoek naar geld en allerlei fondsen aanboren. In die gevallen zullen we ook de gemeente benaderen.”

Restauratie
In 1991 is de Molen van Buursink nog ingrijpend gerestaureerd. De molen is in 1838 gebouwd en op parttime basis in gebruik voor toeristische en educatieve doelen. In de molen bevindt zich een winkel met een grote verscheidenheid aan meel, graan en natuurproducten, zoals pannenkoekenmeel, tarwebloem en griesmeel.

Vrijwilligers
Watermolen Den Haller in Diepenheim dateert uit 1169 en is volgend jaar 850 jaar oud. In de zomermaanden in de molen vier dagen in de week open voor bezoekers. Na de Bisschopsmolen in Maastricht is Den Haller de oudste nog werkende watermolen in Nederland. Bij beide molens zijn tientallen vrijwilligers actief, onder meer als molenaar.

Foto: De Haller