‘Herbouw de oude molen in de Poelzone’.

Er is te weinig historie in het straatbeeld van het Westland, vindt ondernemer Hans van Poelgeest (43) uit Monster. Met de herbouw van een oude molen uit de zestiende eeuw wil hij daarom een nieuw boegbeeld van de regio neerzetten.

Het verleden een plekje geven in het heden, noemt Van Poelgeest dat. En dat zou in de Poelzone moeten gebeuren. Want op ongeveer dezelfde plek, aan de noordkant van de Poelpolder, stond ooit het oorspronkelijke gemaal, dat rond 1700 geheel afbrandde. Een replica van de molen werd in 1928 vervangen door een elektrisch gemaal. En zelfs daarvan zijn de sporen nauwelijks meer te zien, zegt Van Poelgeest. Hij kent de plek als geen ander, het was zijn vroegere achtertuin aan de Poelmolenweg..

Als absolute liefhebber van geschiedenis, zoals hij zichzelf noemt, en als echte Westlander, wil hij die oude molen weer terugbrengen in het landschap. ,,Als een sieraad voor de horizon”, zegt Van Poelgeest. Het gemaal moet een toeristenattractie voor binnenlandse én internationale toeristen worden, zodat het Westland niet langer alleen met ,,agrarische innovatie wordt geassocieerd, maar ook om zijn cultuurhistorie bekend komt te staan.”

En dat is volgens Van Poelgeest hard nodig. Want veel kenmerkende elementen zijn volgens hem uit het Westland verdwenen. ,,Een heel goed voorbeeld daarvan is de afbraak van het oude postkantoor en politiebureau in ‘s-Gravenzande. Ook Westlanders hebben een bepaald gevoel bij hun verleden.” En daar wil de ondernemer nu uiting aan geven, voordat ,,alles wordt volgebouwd met woningen.”

Plezierjachtjes
Die molen moet in de Poelzone komen te staan. Als alles doorgaat, kunnen fietsers vanuit Kijkduin vanaf 2022 de wieken van het gemaal zien draaien. De molen wordt via een bruggetje bereikbaar, terwijl plezierjachtjes bij een steiger kunnen aanmeren. Op het terras van de molen ,,kun je een drankje doen en een broodje eten”, vertelt Van Poelgeest enthousiast.

Te hoog gegrepen vindt hij zijn plannen zeker niet. De Monsternaar heeft al contact met allerlei partijen tot aan de provincie Zuid-Holland toe. Hij wil nu zoveel mogelijk medestanders krijgen, waaronder de gemeente Westland. Die moet een stukje land voor de bouw van de molen beschikbaar stellen. Pas daarna kan hij zich richten op het inzamelen van het benodigde geld. Een uitdaging, want de kosten zijn niet mis. Van Poelgeest schat dat hij zo’n 1,5 miljoen euro nodig heeft.

Maar dat het gaat lukken, daar twijfelt Van Poelgeest geen seconde aan. Een reactie van een kennis uit de sportschool sluit daar goed op aan. ,,Hij vond het helemaal goud. En dat is precies waar de Westlanders voor staan. Wij zijn aanpakkers.”