Het Drentse Landschap koopt molens voor een euro van Noordenveld

De gemeente Noordenveld is drie molens armer, Het Drentse Landschap drie molens rijker. Donderdagmiddag was de overdracht in Roderwolde, bij de fraaie koren- en oliemolen Woldzigt.

De wieken van Woldzigt draaien op volle toeren. Ze zijn versierd met rood-wit-blauwe vlaggetjes. Het is een heuglijk moment voor de koren- en oliemolen uit 1852, want stichting Het Drentse Landschap neemt het monument over van de gemeente Noordenveld.

En niet alleen Woldzigt verandert van eigenaar. Ook de molens De Hoop in Norg en Paiser Meul in Peize worden eigendom van Het Drentse Landschap.

Eén euro
In Woldzigt ondertekenen wethouder Henk Kosters en de scheidende directeur Eric van der Bilt van Het Drentse Landschap de notariële akte. Van der Bilt drukt Kosters een euro in handen, want voor dit symbolische bedrag neemt stichting de drie molens over. Maar Het Drents Landschap krijgt ook een bruidsschat mee voor het onderhoud voor de komende twintig jaar. Hoe hoog dat bedrag is, wil Kosters niet zeggen. ,,Het is gelijk aan het onderhoudsbedrag dat we kwijt waren geweest.”

Noordenveld wil graag van de molens af. Kosters: ,,Het is niet onze taak molens in bezit te hebben en te onderhouden.” De gemeente kent vier molens. De vierde molen, in Norg, is particulier eigendom.

Natuur en monumenten
Het Drentse Landschap ziet het behoud van cultureel erfgoed wel als zijn taak. Van der Bilt: ,,We zijn niet alleen een natuurorganisatie. De stichting heeft 260 monumentale gebouwen in bezit, waaronder nu vier molens. Die in Gieterveen is ook ons eigendom.”

Van der Bilt benadrukt dat de molens gedragen moeten worden door het dorp. Dat betekent veel vrijwilligers. In Roderwolde zijn er zestien. Dirk Magré is de molenaar en woont in het huis van Woldzigt. Hij blijft een halve dag per week in dienst van de gemeente. ,,Tot mijn pensioen.”