Directeur De Hollandsche Molen sprakeloos tijdens paneldiscussie in Amsterdam

Amsterdam – Leo Endedijk, directeur van De Hollandsche Molen, mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen.

Op 14 mei, tijdens een paneldiscussie over het ambacht van industrieel molenaar in molen d’Admiraal in Amsterdam-Noord, werd hij verrast door een bezoek van Laurens Ivens, wethouder Stadsdeel Noord van Amsterdam. In aanwezigheid van familie, collega’s, vrienden en bekenden werden hem vervolgens de versierselen, behorende bij deze onderscheiding, opgespeld.

Leo Endedijk (59) trad in 1985, zonder enige molenachtergrond, als redacteur in dienst van De Hollandsche Molen met als belangrijkste opdracht het ontwikkelen van een nieuw blad voor de vereniging: Molens. Vijf jaar later werd hij directeur en door goed te luisteren naar de molendeskundigen en de mensen met kennis van zaken van de vaak ingewikkelde (financiële) regelgeving in de monumentenwereld is hij een alom gerespecteerde autoriteit geworden in het molenveld. Mede dankzij zijn deskundigheid en bemiddelende rol tussen de vele partijen die actief zijn in de molenbescherming heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het behoud van hét icoon van Nederland: de molen.