Jan van CuijkAan de Heerstraat treffen we sinds jaar en dag de korenmolen Jan van Cuijk aan. Zo te zien verkeerd de molen in goede staat, maar helaas is dit uiterlijk schijn. Zowel molentechnisch al bouwkundig zijn er de afgelopen jaren steeds meer problemen ontstaan die, zoals de situatie nu is, het draaien en malen met de molen een moeilijke zaak maken. Een hoogwaardige restauratie moet de oplossing gaan brengen. Al enige jaren is er contact tussen de molenaars Stefan Willems en Johan Reijnders en de Gemeente Cuijk, de eigenaar van de molen, en is besloten om de molen te restaureren en het Cuijkse Erfgoed te behouden voor de toekomst . Na diverse studies en het beschikbaar komen van Gemeentelijke en Provinciale subsidies is er medio december het definitieve startschot gegeven voor deze grootschalige restauratie.

Onder directie van erfgoed adviesbureau Groen zal de uitvoering van de werkzaamheden in handen zijn van het gerenommeerde Molenmakersbedrijf Beijk uit het Limburgse Afferden. Afgelopen week zijn de werkzaamheden aan de molen begonnen met werkzaamheden aan het herstel van zoldervloeren en balken. Vanaf week 9 zullen er zichtbare werkzaamheden aan de molen plaats vinden. De staart met de daarbij horende schoren worden afgenomen. Tevens zullen de wieken verwijderd worden doormiddel van een 120 tons telescoopkraan. Vervolgens wordt de molenkap afgenomen en naast de molengeplaatst om daar gerestaureerd te worden. Ook in de werkplaats van de molenmaker zullen de nodige herstelwerkzaamheden plaats vinden. cuijk1Zo worden daar de uitgenomen wieken hersteld en voorzien van nieuwe van Busselneuzen en zal het kruiwerk daar herstelt gaan worden . Tijdelijk zal de molen voorzien worden van een dak om inregenen te voorkomen. De restauratie zal worden afgesloten met een schilderbeurt zodat de molen en weer jaren tegen moet kunnen. Volgens afspraak zal de molen begin Juli 2016 weer in een perfecte draaivaardige staat opgeleverd worden en kunnen de molenaars weer aan de slag op de molen.

Tijdens de restauratie blijft de molenwinkel elke zaterdag geopend zijn tussen 9:30 en 13:00 uur.

Open dag
Op 2e paasdag, 28 maart 2016, zullen de molenaars en molenmaker belangstellende ter plaatse op de hoogte stellen van de voortgang van de werkzaamheden van 11:00 – 16:30 uur. Buurvrouw en kunstenares Anja Jacobs zal samen met haar cursisten een expositie houden in de molen met prachtige schilderijen. De molenaars en de gemeente Cuijk nodigen ieder dan ook uit om deze dag een bezoek te brengen aan de in restauratie zijnde korenmolen. Voor de bezoekers staat de koffie gereed deze dag.

Met deze restauratie hopen alle betrokkenen dat molen Jan van Cuijk weer voor vele jaren, een in goede staat verkerend herkenningspunt zal zijn aan de rand van Padbroek en Sint Agatha.

Voor meer informatie : www.molenjancuijk.nl