Aanleg waterrad van Korenmolen Heerde gestart!

Aan de Beeklandseweg te Heerde wordt bij de voormalige korenmolen weer een waterrad aangebracht. Afgelopen week zijn de funderingswerkzaamheden aangevangen in opdracht van de Stichting tot Behoud van de Watermolen van Heerde. Komende maand wordt het waterrad op de nieuwe fundering geplaatst waardoor er na 55 jaar weer een waterrad draait. Vorig jaar werd reeds de toevoergoot hersteld.

De voorzitter van de molenstichting, en huidig eigenaar van molen en beek, Beerd Volkers, vertelt dat deze molenplaats een verleden heeft dat meer dan 500 jaar teruggaat. “De eerste vermelding is al uit 1499. Hertog Karel van Gelre heeft op 29 juli 1499 aan het klooster van Hulsbergen vrijdom van pacht verleend voor deze watermolen. De molen behoorde sindsdien toe aan de kloosterbezittingen. De molenstichting wil daarom de molen een naam geven die verwijst naar de start van de molen. Daarom is gekozen voor de: Hertogelijke korenmolen van Heerde. De historie van de molenplek is uitvoerig beschreven in het boek: Op Kracht van Stromend Water, door H. Hagens.

Tijdens de 80 jarige oorlog werd deze molen in 1587 verwoest maar kon in 1594 weer herbouwd worden. In 1620 werd de eerste melding gemaakt van het plaatsen van een nieuw waterrad en toevoergoot. In 1880 werd deze molen uitgerust met een stoommachine en in 1895 kwam daar ook nog een 4 pk petroleummotor bij.

In augustus 1924 brandde de houten molen af, die aan de rechterzijde van de beek stond. Op 13 oktober 1924 werd aan de linkerzijde begonnen met de bouw van het huidige molengebouw. In 1963 is de maalderij gestopt en is het waterrad en molenwerk verwijderd.

Na 55 jaar komt er een nieuw waterrad gecombineerd met hedendaagse technieken. Het waterrad gaat een generator aandrijven, waarmee elektriciteit wordt geproduceerd. Het stromende beekwater is gratis, maar de generator is dat niet. Met Heerde Energiek, de energiecooperatie in de gemeente Heerde, wordt onderzocht of een samenwerking aangegaan kan worden om Waterkrachtcertificaten te verkopen aan de inwoners van de gemeente Heerde. Gert de Vos, voorzitter van Heerde Energiek vertelt: “Met deze Waterkrachtcertificaten krijgt de eigenaren hun inleg, én zelfs meer, terug. De certificaten zijn namelijk gebaseerd op de zgn. postcoderoosregeling. Hierdoor krijgt de stroomverbruiker per verbruikte kWh de betaalde energiebelasting terug van de belastingdienst. Mooi is dat de deelnemende stroomverbruiker dan ook participant in het project is geworden!